Zarząd Powiatu Nowotarskiego Ogłasza Konkurs na stanowisko Dyrektora Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Rabce - Zdroju | Komunikaty | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Treść strony

8 marca 2022

ZARZĄD POWIATU NOWOTARSKIEGO
OGŁASZA KONKURS  NA STANOWISKO DYREKTORA PORADNI PSYCHOLOGICZNO – PEDAGOGICZNEJ
W RABCE - ZDROJU

I.  Do konkursu może przystąpić osoba, która spełnia wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w publicznym przedszkolu, publicznej szkole ponadpodstawowej oraz publicznej placówce (tj. Dz. U. z 2021 poz.1449).

1.  Stanowisko dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce - Zdroju może zajmować nauczyciel mianowany lub dyplomowany, który spełnia łącznie następujące wymagania:
1)  posiada wykształcenie wyższe i tytuł zawodowy magister, magister inżynier lub równorzędny, oraz przygotowanie pedagogiczne i kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela
w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej  w Rabce-Zdroju;
2) ukończył studia pierwszego stopnia , studia drugiego stopnia, jednolite studia magisterskie  lub studia podyplomowe, z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą prowadzony zgodnie z przepisami w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli; 3) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku nauczyciela lub   pięcioletni staż pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego;
4)  uzyskał:
    a) co najmniej bardzo dobrą ocenę pracy w okresie ostatnich pięciu lat pracy lub
    b) pozytywną ocenę dorobku zawodowego w okresie ostatniego roku albo
    c) w przypadku nauczyciela akademickiego - pozytywną ocenę pracy w okresie ostatnich czterech lat pracy w uczelni;
- przed przystąpieniem do konkursu na stanowisko dyrektora, a w przypadku, o którym mowa
w art.63 ust.11 i 12 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, jeżeli nie przeprowadzono konkursu- przed powierzeniem stanowiska dyrektora;
5) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym;
6) ma pełną zdolność do czynności prawnych i korzysta z pełni praw publicznych;
7) nie był prawomocnie ukarany karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia   1982 r. - Karta Nauczyciela (j.t. Dz. U. z 2019 r. poz. 2215 oraz z 2121 r. poz.4), a w przypadku  nauczyciela akademickiego - karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 276 ust.1 ustawy z dnia  20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce ( Dz.U z 2021r., poz. 478 i 619) , lub karą dyscyplinarną, o której mowa w art.140 ust.1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym ( Dz.U. z 2017 r. poz.2183, z późn.zm)  oraz nie toczy się przeciwko niemu postępowanie dyscyplinarne;
8) nie był skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo   skarbowe;
9) nie toczy się przeciwko niemu postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego;
10) nie był karany zakazem pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2021r. poz. 289);
11) w przypadku cudzoziemca – posiada znajomość języka polskiego poświadczoną na zasadach określonych w ustawie z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim (Dz.U.z 2021 r. poz.672),
ukończył studia pierwszego stopnia , studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, na kierunku filologia polska, lub jest tłumaczem przysięgłym języka polskiego.
2.Stanowisko dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju może zajmować osoba nie będąca nauczycielem, która spełnia łącznie następujące wymagania:
1)  posiada obywatelstwo polskie, z tym, że wymóg ten nie dotyczy obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Konfederacji Szwajcarskiej;
2) posiada wykształcenie wyższe i tytuł zawodowy magister, magister inżynier lub równorzędny ;
3) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy, w tym co najmniej dwuletni staż pracy na stanowisku kierowniczym;
4) nie toczy się przeciwko niej postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub postępowanie dyscyplinarne;
5)  spełnia wymagania określone w ust. 1  pkt. 2,5,6,8,10 i 11 niniejszego ogłoszenia.
3.Stanowisko dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju może zajmować również:
1) nauczyciel mianowany lub dyplomowany, zatrudniony na stanowisku wymagającym kwalifikacji pedagogicznych w urzędzie organu administracji rządowej, kuratorium oświaty, Centrum Edukacji Artystycznej, Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i okręgowych komisjach egzaminacyjnych, lub
1a) nauczyciel mianowany lub dyplomowany, zatrudniony na stanowisku innym niż określone w pkt 1, na którym są realizowane zadania z zakresu Oświaty, w urzędzie organu administracji rządowej, kuratorium oświaty, Centrum Edukacji Artystycznej, Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i okręgowych komisjach egzaminacyjnych, lub na stanowisku, na którym są realizowane zadania z zakresu Oświaty w urzędzie organu administracji samorządowej, lub
2) nauczyciel mianowany lub dyplomowany urlopowany lub zwolniony z obowiązku świadczenia pracy na podstawie przepisów ustawy z dnia 23 maja 1991r. o związkach zawodowych (t.j.Dz.U.
z 2019r.poz. 263, z późn.zm.);
- spełniający wymagania określone w rozporządzeniu, z wyjątkiem wymogu posiadania
co najmniej bardzo dobrej oceny pracy albo pozytywnej oceny dorobku zawodowego.
II. Oferty osób przystępujących do konkursu powinny zawierać dokumenty wskazane w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły podstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (Dz.U. z 2021r. poz.1428):
1) uzasadnienie przystąpienia do konkursu wraz z  koncepcją funkcjonowania i rozwoju Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju;
2)  życiorys z opisem przebiegu pracy zawodowej, zawierający w szczególności informację o:
–  stażu pracy pedagogicznej - w przypadku nauczyciela albo
–  stażu pracy dydaktycznej - w przypadku nauczyciela akademickiego, albo
–  stażu pracy, w tym stażu pracy na stanowisku kierowniczym - w przypadku osoby niebędącej nauczycielem;
3) oświadczenie zawierające następujące dane osobowe kandydata :
- imię(imiona) i nazwisko,
- datę i miejsce urodzenia,
- obywatelstwo,
- miejsce zamieszkania ( adres do korespondencji),
4)   poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających posiadanie wymaganego stażu pracy, o którym mowa w pkt.2: świadectw pracy, zaświadczeń o zatrudnieniu lub innych dokumentów potwierdzających okres zatrudnienia;
5)   poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających posiadanie wymaganego wykształcenia, w tym dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia, studiów drugiego stopnia, jednolitych studiów magisterskich lub świadectwa ukończenia studiów podyplomowych, z zakresu Zarządzania albo świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego z zakresu zarządzania oświatą;
6) w przypadku cudzoziemca -  poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopii;
-  dokumentu potwierdzającego znajomość języka polskiego, o którym  mowa w ustawie z dnia 7 października 1999r. o języku polskim (Dz.U.z 2021 r. 672), lub
- dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia ,studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, na kierunku filologia polska, lub
- dokumentu potwierdzającego prawo do wykonywania zawodu tłumacza przysięgłego języka polskiego;
7)   poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie  zaświadczenia lekarskiego
o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym;
8) oświadczenie, że przeciwko kandydatowi nie toczy się postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub postępowanie dyscyplinarne;
9)  oświadczenie, że kandydat nie był skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;
10)  oświadczenie, że kandydat nie był karany zakazem pełnienia funkcji związanych
z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych
      (Dz. U. z 2021 r.  poz. 289)
11)   poświadczona przez kandydata za zgodność z oryginałem kopia aktu nadania stopnia nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego - w przypadku nauczyciela,
12)   poświadczona przez kandydata za zgodność z oryginałem kopia karty oceny pracy lub oceny dorobku zawodowego - w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego,
13)  oświadczenie, że kandydat nie był karany karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2019 r., poz. 2215 oraz
z 2021 r. poz.4) lub karą dyscyplinarną , o której mowa z art.276 ust 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2021r. poz.478 i 619)  lub karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 140 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2017 r. poz.2183 z późn.zm.)  - w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego,
14)  oświadczenie, że kandydat ma pełną zdolność do czynności prawnych i korzysta z pełni praw publicznych.
III.  Na żądanie organu prowadzącego kandydat na stanowisko dyrektora obowiązany jest przedstawić oryginał dokumentów, o których mowa w części II pkt 4,5,6,7,11,12 niniejszego ogłoszenia.
IV.  Termin i sposób składania ofert.
1.    Oferty należy składać w Powiatowym Centrum Oświaty w Nowym Targu,
ul. Bolesława Wstydliwego 14,  34-400 Nowy Targ (budynek Starostwa Powiatowego IIIp. pok.4.35) w terminie do dnia 6 kwietnia 2022 roku, w dniach i godzinach pracy tj. od poniedziałku do piątku, od godziny  7.00 do godziny 15.00, w zamkniętych kopertach z podanym imieniem i nazwiskiem, adresem zwrotnym do korespondencji, i dopiskiem: „NIE OTWIERAĆ - Konkurs na stanowisko Dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju” lub wysłać na adres: Powiatowe Centrum Oświaty w Nowym Targu, ul. Bolesława Wstydliwego 14,  34-400 Nowy Targ.
2.    W konkursie dopuszcza się możliwość składania ofert w postaci elektronicznej po opatrzeniu kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP i zamieszczeniu w ofercie elektronicznych kopii dokumentów wymaganych jako załączniki do oferty na adres: /PCO_StarostwoNT/skrytka
3.    Za termin złożenia oferty uznaje się datę wpływu pod adres określony w ust. 1.
4.    Wszelkie dokumenty sporządzone osobiście przez kandydata winny być własnoręcznie podpisane, a każda strona zapisana parafowana.
5.    W przypadku oferty przesłanej drogą elektroniczną komisja konkursowa ma prawo żądać do wglądu od kandydata przedstawienia oryginałów dokumentów, których kopie zostały załączone do oferty i potwierdzone przez kandydata.
V. Informacja o sposobie powiadamiania kandydatów na stanowisko dyrektora
o terminie i miejscu postępowania konkursowego.
1.Konkurs zostanie przeprowadzony przez komisję konkursową powołaną przez Zarząd Powiatu Nowotarskiego.
2. O terminie i miejscu przeprowadzenia postępowania konkursowego kandydaci zostaną powiadomieni indywidualnie w formie pisemnej, nie później niż na 7 dni przed terminem postępowania.
VI. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych do celów konkursu na stanowisko dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju.
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Starosta Powiatu Nowotarskiego, ul. Bolesława Wstydliwego 14, 34-400 Nowy Targ. W przypadku pytań o swoje dane osobowe może  Pani/Pan  kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, za pomocą poczty elektronicznej: iod@nowotarski.pl lub telefonicznie 18 266 13 34.
2. Podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych do celów niniejszego konkursu jest art. 6 ust. 1 lit.b RODO   w związku ustawą z dnia 14 grudnia 2016r.  Prawo oświatowe (tj. Dz.U. z 2021r. poz.1082 z późn.zm.), rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły podstawowej, publicznej szkoły ponadpodstawowej lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (Dz.U. z 2021r. poz.1428), rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017r.
 w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowiska kierownicze w publicznym przedszkolu, publicznej szkole podstawowej, publicznej szkole ponadpodstawowej oraz publicznej placówce (Dz.U.z 2021 r. poz.1449).
3. Zakres podania przez Panią/Pana danych osobowych wynika z przepisów prawa. Podanie danych osobowych jest nieobowiązkowe (dobrowolne), jednak konieczne do właściwego przeprowadzenia procedury związanej z realizacją procesu konkursu na stanowisko dyrektora Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rabce-Zdroju. Odmowa ich wskazania zgodnie
z przepisami prawa uniemożliwi Pani/Panu wzięcie udziału w tym procesie.
4. Osobie biorącej udział w konkursie przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych, prawo ich sprostowania, prawo do usunięcia danych oraz ograniczenia przetwarzania a także prawo do wniesienia skargi do Prezesa UODO (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 – 193 Warszawa) gdy uzna, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.
5. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych mogą być podmioty tylko i wyłącznie upoważnione na podstawie obowiązujących przepisów prawa tj. komisja konkursowa i organ prowadzący szkołę.  Ponadto w Biuletynie Informacji Publicznej Powiatu Nowotarskiego,  po zakończeniu postępowania konkursowego w wyniku rozstrzygnięcia konkursu, zostanie opublikowana uchwała Zarządu Powiatu Nowotarskiego o zatwierdzeniu konkursu lub
o  unieważnieniu konkursu oraz uchwała w sprawie powierzenia stanowiska dyrektora.
6. Dane osobowe przechowywane będą przez czas trwania procedury konkursowej, o której mowa w ust.3, a po tym czasie będą przechowywane przez okres określony kategorią archiwalną B-25.
7. Dane osobowe kandydatów na stanowisko Dyrektora  nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany  i nie będą poddawane profilowaniu.